top of page

ASHTANGA JÓGA

Az ashtanga jóga a hatha jóga dinamikus irányzata, hat kötött sorozatból áll. Az ászanákat egy meghatározott mozgássorral köti össze (vinyásza), kötött a mozdulat-légzés rendje (udzsáji pránajáma), meghatározott a tekintet iránya (dristi),  gyakorlás közben energetikai zárakat alkalmaz (bandha). A gyakorlás a légzés ritmusára zajlik, az ászanákat öt légzésig tartva. Mindezen elemek megtartása egy mozgásos meditáció élményévé teheti a gyakorlást.
Az első sorozat neve yoga chikitsa (jógaterápia), célja a fizikai test megerôsítése, méregtelenítése, hajlékonyságának növelése.
Kétféle óratípusa van, az eredeti mysore gyakorlás, amikor a gyakorló a saját légzésritmusában gyakorol és az oktatótól ott kap igazítást, segítséget, ahol szüksége van rá. A vezetett órán pedig a tanár irányítja számolással a gyakorlást, ez a mód tökéletesen segíti a sorozat elsajátítását, a későbbi önálló gyakorlást.

KEZDŐ ASHTANGA JÓGA

A kezdő ashtanga óra tulajdonképpen egy vezetett óra, ahol az oktató számolással adja meg a gyakorlás ritmusát.
Az órán személyre szabottan adunk segítséget és alternatívát az ászanák kivitelezéséhez.
A kezdő órát arra szánjuk, hogy elsajátíthasd a helyes légzést ( ujjayi pránajáma), a bandhák tartását, az ászanákhoz tartozó dristiket (tekintet iránya), az ászanasorrendet. Nem titkolt célunk, hogy megmutassuk, az ashtanga jóga nem csak a sportos fiatalok irányzata, hanem módosítva, személyre szabva az aktív idősebb korosztály is megtalálhatja benne a személyes gyakorlását. Másik, -talán a legfontosabb- küldetésünknek tartjuk, hogy minnél több embert hozzásegítsünk a napi jógagyakorláshoz, amihez az ashtanga jóga tökéletes keretet ad.

HATHA JÓGA

A hatha jóga a jóga egyik irányzata. A köznyelv leginkább ezzel azonosítja a jógát. A szó szanszkrít eredetű, a “ha” jelentése nap, a “tha” pedig holdat jelent. Ez az összetettség az ellentéteken való felülemelkedést, az egység elérését jelenti.
Eszközei közé tartoznak az ászanák, légzőgyakorlatok, tisztító gyakorlatok, a koncentráció, a relaxáció, a meditáció, a mantrák, a mudrák, a kriják és bandhák, valamint a hátteret adó filozófia.
A testi gyakorlás hangsúlyos az irányzatban, az ászanák fizikai és energetikai hatásával és a többi eszközzel  képes a gyakorló kitartó munkával fokozatosan a mentális történések felett is uralmat nyerni.
Az hatha óra könnyen követhető kezdők számára is, a gyakorlás ritmusa lassabb, mint a dinamikus irányzatoknál. Az ászanák tekintetében az oktató személyre szabott alternatívával segíti a gyakorlót, ha az szükséges. Kiválóan alkalmas az óra a legfontosabb légzőgyakorlatok elsajátítására és egy személyes meditációs gyakorlat elindítására.

KEZDŐ HATHA JÓGA

A kezdő hatha óra a hatha jóga elemeiből épül fel, tempójában, az ászanák egymásra építésében, nehézségében  igazodik a jógával most ismerkedők igényeihez. Az órán egyéni alternatívákat kínálunk az ászanák kivitelezéséhez, ha szükséges, illetve bővebb magyarázattal segítjük a gyakorlást.

DINAMIKUS HATHA JÓGA

A dinamikus hatha óra is a hatha jóga eszköztárából merít, a légzés ritmusára történő folyamatos, áramló gyakorlás. Egyfajta mozgásos meditáció, ahol a figyelem az ászanákról áttevődik magára az áramlásra, létrejön a pszichológiából ismert “flow” tudatállapot.

A flow élmény az , amikor az ember eggyé válik azzal, amit csinál és ez energiával tölti fel. Megszűnik az idő, csak a jelen pillanat létezik. Ebben a nyitott tudatállapotban a testtel, az elmével és önmagunkkal kapcsolatos mély berögződések is oldódhatnak.  (Forrás: Mandala Jógastúdiók)

CSÍPŐNYITÓ HATHA JÓGA

Csípőnk nagyon bonyolult és összetett ízület, egészsége kiemelten fontos. A nyitott csípő megoldást jelent számos problémára,  enyhíti a hátfájást, segítséget nyújt porckorongsérv kialakulása ellen, javítja tartásunkat és elősegíti a stresszoldást. Csípőnk a múltunk térképe, számtalan negatív érzelmet tárulunk ezen területen, melyeket megpróbálunk felszabadítani.
A csípőnyitó hatha óra keretein belül megnyitjuk a medenceövet és megnyújtjuk a csípő körüli izmokat, mély mozgásokkal segítjük elő a csípőnyitást. Egyes ászanákat akár pár percig is kitartunk. Elmélyedünk, fókuszunk a folyamatos befelé figyelés. Az alkalmat egy kellemes relaxációval zárjuk, hogy utána feltöltődve és felszabadultan távozzatok a teremből.
A csípő megnyitása hosszú, időigényes és fáradtságos feladat, mégis az első alkalom után érezni fogod jótékony hatását. Az óra kezdők és haladók számára is ajánlott.

HATHA FLOW

A hatha flow óratípus a dinamikus irányzatok közé tartozik, a gyakorlás folyamatos, a légzés ritmusára történik. A klasszikus hatha jóga ászanáiból építkezik, az oktató az ászanasort tudatosanl állítja össze. Általában egy ászana elérését tűzi ki célul,
(ún. csúcsászana) vagy valamelyik testrész átmozgatására koncentrál ( például a gerinc, törzsizmok fejlesztése) esetleg kiemel valamilyen hangsúlyos gyakorlási irányt (pl.mellkasnyitás, hátrahajlítások.)
A flow jelentése a pszichológiában áramlat. Ez az élmény a gyakorlásban úgy valósul meg, hogy a folyamatos légzés, mozgás, a figyelem vezetése egy koncentrált jelenlétet teremt, ahol a mozgás meditációvá válik. Ez a gondolat nélküliség rendkívül pihentető, feltöltő, élményszerű állapottal bír.

VINYASA FLOW JÓGA

POWER JÓGA

A jóga gyakorlást fizikai szinten elsősorban a légzés különbözteti meg az összes többi mozgásformától. Elsődlegesen figyeljük a hosszú, mély, egyenletes légzést és arra építjük rá az egyes testhelyzeteket (ászanákat). Továbbá az egyes ászanákat is a légzésre épített speciális mozdulatsorral kötjük össze, áramolva az egész órán. Az elme szintén szorosan követi a lassú, és hangos jógalégzést; ezáltal megvalósul a jóga valódi célja: a test és elme leigázása – a jelen pillanatban létezés úgynevezett mozgó meditáció által.
Kezdők és haladók egyaránt fejlődési lehetőséget találhatnak az órákon. A testhelyzetek a jelenlévők igényeihez igazítottan könnyebb és nehezebb verzióban is bemutatásra kerülnek. Alkalmanként más-más területre fókuszálva dolgozunk – pl.: törzsizomzat erősítés,  csípőnyitás, hátrahajlítás.
A Power Yoga egy dinamikus jógastílus. Megjelenése Bryan Kest nevéhez köthető a 90-es években, maga a módszer azonban a tradicionális ashtanga vinyasza jógából ered.
A „Power Yoga” elnevezés a gyakorlás erejét hivatott kifejezni. Amikor megkérdezték Bryan Kestet a névadásról, azt mondta, azért ezt választotta, mert erővel ruház fel a gyakorlás : „könnyűnek, szabadnak, energikusnak, kristály tisztának, nyugodtnak, és kapcsolódottnak érzed magad egy-egy óra után, s mi jelenthetne nagyobb erőt, mint mikor a lehető legjobban érzed magadat?„
Az órákat légzésgyakorlással, ráhangolódással kezdjük, majd a jógapózok gyakorlásával nemcsak nyújtjuk és erősítjük az izmokat és szalagokat, hanem serkentjük a testnedv-, vér-, és oxigénáramlást, azaz felszabadítjuk az életenergia útját a fizikai testben, hogy az akadálymentesen áramolhasson, és eljuthasson minden porcikánkhoz, olyan helyekre is, ahova pl. egy egészségtelen testtartási szokás miatt egyébként nem tudnak megfelelő mértékben elérni. Számtalan pozitív és gyógyító élettani hatással bírnak az ászanák (testtartások): felváltva erősítik és pihentetik a keringési rendszert, a légzőszervrendszert, tisztítják az ereket, tehermentesítik az érfalakat, segítik az emésztési és méregtelenítő folyamatokat, szerkezeti szinten javítják a gerinc és hát állapotát, frissítik az ízületek testfolyadék-ellátását, hatékonyak migrén, asztma, pajzsmirigypanaszok, vérnyomásproblémák ellen.
Mindebben az a szép, hogy a gyakorlás közben nem kell mindezeken törnünk a fejünk, hisz egy jógaórán minden részünk kap egy kis „törődést” a működés harmonizálásához, hogy aztán jó közérzettel, azzal a bizonyos „erővel” léphessünk vissza a hétköznapok útjára.

KEZDŐ POWER JÓGA

A kezdő power jóga kezdő jógázók számára is jól követhető gyakorlatokból épül fel. Személyre szabott alternatívákat kínál szükség esetén az ászanák kivitelezéséhez, bővebb magyarázattal segíti a gyakorlót. Felépítésében, tempójában alkalmazkodik a csoport igényéhez, gyors fejlődési lehetőséget rejt magában erőnlét, légzés, koncentráció terén.

YIN JÓGA

A yin jóga a hagyományos indiai hatha jóga és a kínai taosta yin yang filozófiát és gyakorlatait ötvözi. Az ászanák a hatha jógából, de a hosszabb ideig kitartott pozicíók a kínai taosta gyakorlatból származnak. A yin jóga segít egyensúlyt teremteni az aktív yang életstílussal és elcsendesíti az elmét.

Gyakran az “izületek jógája”-ként is emlegetik. Ez egy mélyebb nyújtás ami a kötőszövetekre, ínszalagokra, inakra, mély fasciára (a kötőszövet ami körbeveszi az izmokat, csontokat, a belső szerveket) koncentrál.

Ez egy passzív, meditatív gyakorlás ahol fekszel vagy ülsz.
A biztonságos és hatásos gyakorlás érdekében a következő 3 dologra figyelj miközben gyakorolsz:
• Tudatosítsd, vedd figyelembe a tested határait, tudd mikor jelez a tested, hogy elérte a számodra biztonságos, sérülés mentes határt.
• Maradj nyugodt amint érzed, hogy megtaláltad azt a pontot ami még kényelmesen tartható hosszabb ideig.
• Tartsd a pozicíót, a leghatásosabb eredményt az ászana kitartásával tudod elérni. Kezdő gyakrolók 1-3 percig maradjanak a pozícióban, a tapasztaltabb gyakorlók pedig 5-10 percig.
Fizikai hatások: az ízületek mozgékonyságát és a belső szervek működését javítja.
Mentális – és érzelmi hatások: stresszoldás, lecsendesíti az elmét, ellazít mentálisan, feloldja az érzelmi blokkokat.

GERINC JÓGA

A gerincjóga modern mozgásrendszer, melynek célja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítása biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal. A gerincjóga célja a fizikai test egészségének helyreállítása, elsősorban a testtartás javításával.A helyes tartás a megfelelő légzés elsajátításának is alapfeltétele. A légzés közvetlen hatással van a hormonrendszerre és az emésztésre, valamint az energiatestre. A gerincjóga harmadik fő területe a relaxációra való képesség javítása. (Forrás: Mandala Jógastúdiók)A gerincjóga gyakorlatai könnyen követhetőek, nem igényelnek előképzettséget, különösebb erőnlétet. Különösen alkalmas a jógával most ismerkedő kezdők számára.Kérjük Vendégeinket, bármilyen gerincprobléma esetén a jógaórán való részvétel előtt kérje orvosa véleményét.

KISMAMAJÓGA

A jógára jellemző folyamatos légzés és ászanák együttese segít növelni a kismama tudatosságát, mely pozitív hatással lehet a kismama szülésélményére.

A kismamajóga a hatha jóga alapjaira épül, mindamellett, hogy nem terheli a gerincet, felkészíti a medencét, a csípőt, és a gátizmokat a szülésre.

 

A foglalkozáson lágy és dinamikus mozgások segítenek az izmok erősítésében és nyújtásában.

A kismamajóga óra minden kismamának különböző élményt jelenthet, segít megélni befele fókuszálással a várandósság különböző szakaszait. A légzésünk megfigyelése és a különböző légzéstechnikák minden órán megjelennek, hiszen a helyes légzés elsajátítása szülésélményünk kulcsa is lehet, emellett pedig segítségül szolgál az összpontosításban. A lelki köldökzsinór már a méhen belül elkezd erősödni azon anyukák és babájuk között, akik már a prenatális korban figyelmet fordítottak erre.

Az óra megérkezéssel, befelé figyeléssel kezdődik, majd finom átmozgatásokkal haladunk az ászanák irányába. Az óra vége felé rövid gátizomtorna, hosszabb relaxáció következik, amelyben a test teljes ellazulása után méhünkre és kisbabánkra fordítjuk a figyelmet. Az órán megismerkedünk vajúdási pozíciókkal és beszélgetünk szülésélményekről, tapasztalatokról is.

SENIOR JÓGA, JÓGA 50 FELETT

A senior jóga az érettebb korosztályhoz szól,  figyelembe véve a megváltozott fizikai kondíciót. Egy kímélő mozgásforma ami nem igényel különösebb állóképességet. Elsődleges célja az egészségmegőrzés.
A jóga segíti az emésztést, serkenti a keringést és enyhíti az ízületi problémákat, hátfájást vállfájást. A középpontban a testtudatosság és az izmok ellazítása áll. Akárcsak a gerinctornánál itt is a gerinc rugalmasságának megőrzése javítása a fő cél. Ahogy az indiai jógik mondják „Annyira vagyunk fiatalok, amennyire a gerincünk rugalmas”
A tudatosan lassan végzett test- és légzőgyakorlatok segítenek a test egyéni határainak felismerésében és a megerőltetés elkerülésében. A légzőgyakorlat nyugtatja az idegrendszert és lelki harmóniát teremt.
A jóga gyakorlásában nincs korhatár és sosem késő elkezdeni! Mindenki a saját ritmusában gyakorolhat.
A jóga újrakezdést, új lehetőséget kínál,  aki eddig nem mozgott, annak is érdemes elkezdeni!

TÁSJAVÍTÓ, ERŐSÍTŐ GERINCTORNA

A folyamatos ülő-életmód nem csak mozgásszervi panaszokat de ezáltal lelki gátakat is okozva átalakítja a testünkről alkotott képet. Sajnos ebben a rohanó, modern világban elfelejtünk járni, mozogni, lélegezni. Újra kell tanulni a helyes, fiziológiás folyamatokat, hogy visszatalálhassunk önmagunkhoz, ezáltal ítélkezésmentesen elfogadjuk önvalónkat és jelen legyünk a mostban.

Foglalkozásaimon a fő hangsúly a testtudat, helyes testtartás, -légzés, gerinc-, ízületvédelem megtanulásán lesz, illetve a prevención, esetleges megbetegedések megelőzésén. Ezáltal már egy jobb mintát tudunk majd továbbadni a környezetünknek.

Testünk, tudatunk a belső magra való fókuszálásával egy erős, magabiztos fizikai és lelki balansz állapotát érhetjük el. Jordan B. Peterson szavaival élve: “Ha fizikailag kihúzzuk magunkat, az azt sugallja és eredményezi, hogy metafizikailag is kihúzzuk magunkat. Azt jelenti, hogy elfogadtuk a Lét terhét. Az idegrendszerünk teljesen másképp reagál, ha önként nézünk szembe az élet nehézségeivel...” /12 szabály az élethez/

Szeretettel várok mindenkit, akinek szüksége van teste erősségének és lelke rugalmasságának megtalálására, vagy egyszerűen csak egy jó kis vitalizáló órán szeretne részt venni, aminek hatására még a tartása és alakja is szebb lesz (akár meglévő mozgásszervi panaszokkal, akár megelőzésként).

TEMATIKUS HATHA JÓGA

A tematikus jóga órák során a Hatha jóga alapokra építő Iyengar jóga segítségével bővítheted ismereteidet. 
Mi az az Iyengar jóga?: 
B.K.S.Iyengar (ejtsd “ájengár”) 1918-ban született Indiában. Gyermekkorában maláriában, tífuszban és tuberkulózisban szenvedett. 16 évesen találkozott a jógával. B.K.S. Iyengart, vagy ahogy tanítványai hívják, „Guruji”-t (jelentése: tanító, mester) fáradhatatlan gyakorlása vezette a különböző ászánákban való felfedezésekhez és azok tökéletesítéséhez. 95 évesen is naponta több órán át gyakorolt, ászanáit kimagasló precizitás, szépség és könnyedség jellemezte. Hitvallása szerint a rendszeres gyakorlás integrálja a testet, az elmét és az érzelmeket. Tanítása Patandzsali Jóga Szútráira épül, központban a precizitás és a meghatározott vonalak alapján felépített ászánák állnak. 
A metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést; egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az Iyengar jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Az ászanák végtelen tökéletesítése teszi lehetővé az intelligencia fejlődését és a koncentrációra való képességünket, illetve annak fenntartását.
B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és több mint 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén. 
A módszer rendkívül precíz és intelligens. Biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző segédeszközök használatával az egyéni adottságokhoz alkalmazkodva. A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.
bottom of page