top of page
Search
  • Writer's pictureJúlia

Jóga tizenéveseknek

Június végén egy 15 fős 10-14 éves korosztályú csapatnak tartottam jógát egy angol tábor keretén belül a Yoga Shala Győr jógastúdióban.

Ez egy rendkívüli esemény volt, egyik kedves vendégem, a gyerekek angol tanárnője szervezte a tábort, felkért, hogy tartsak a diákoknak egy jógaórát angolul. Nagyon örültem a felkérésnek, mindig nagy megtiszteltetés megismertetni a jógát az emberekkel, különösen a gyerekekkel, tinédzserekkel. Úgy gondolom, már csak magamból kiindulva is, hogy milyen jó lett volna annak idején tudni a jógáról, a légzőgyakorlatokról egy-két egyszerű ászanáról. Sok hátfájás, felesleges idegeskedés, szorongás, és fásultság megspórolható lenne az iskolapadokban, akár heti 1 jógaórával. Ide nem kell menő sportcipő és ruha, nem kell sportos testalkatúnak lenni, hisz' nem szekrényt ugrunk, meg kötelet mászunk...csak lenyújtjuk az izmokat és kisimítjuk az elmét, lecsitítjuk a "monkey mind"-ot :) 


Fontosnak tartottam, hogy a fiatalok akik a tábor keretén belül eljutnak hozzám, örömmel, jóérzéssel menjenek ki óra után, egy kis ízelítőt akartam adni a tradicionális Sivananda stílusú jógából (ami szerint én is tanultam), ugyanakkor mindezt egy játékos, vidám, oldott hangulatban szerettem volna közvetíteni feléjük. Volt mantra éneklés, hangterápia (tibeti hangtállal és Koshi szélcsengővel), pranayama (légzőgyakorlat) és ászana gyakorlás, majd levezetésként Savasana azaz relaxáció.

Mivel angol táborban voltunk, ezért az  angol volt a gyakorlás nyelve, szem előtt tartottam, hogy a legegyszerűbben fejezzem ki magam, a gyerekek tudásszintjének megfelelően, de persze azért legyen egy kis kihívás és egy két új szó és kifejezés is :) 

Óra végén pedig láttam a diákokon, hogy mindenkinek adott valamit  a jóga, remélem páran majd előbb-utóbb folytatják is.


Nagyon várom már a következő kis csapatot, ők a 8-13 éves korosztályból jönnek hozzám majd hamarosan!

Looking forward to practice with you!


Namasté Ji's! :) 

Szakács Szilvi

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page