top of page
Search
  • Writer's pictureJúlia

A mysore gyakorlás varázslata - A SZABADSÁG




Órarendünk új lehetőséggel bővült, egyelőre két mysore ashtanga óra szerepel benne.

Nemrég tartottuk az első alkalmat, ami hatalmas élmény volt, mert végre gyakorló lehettem magam is, másrészt nem reméltem, hogy itt Győrben 17-en összegyűlünk mysoreozni.



Másnap a szombati kezdő astangát váltotta az önálló gyakorlás, itt már sokféle megtapasztalással találkoztam...Anélkül, hogy pro, vagy kontra állást foglalnék (hiszen minden tiszteletem és szeretetem ezé a lelkes kis kezdő csapaté, akik a nyitás óta velem astangáznak) szeretnék írni Nektek kicsit az astangagyakorlás ezen módjáról, hogy jobban átlássátok, megértsétek a lényegét.


Az én astanga gyakorlásom az első napüdvözlettől kezdve mysore gyakorlás volt. Hét éve kezdtem gyakorolni, akkor még Jószelics Viki is Pesten dolgozott, nem  volt Győrben ilyen lehetőség. Letöltöttem egy videót (és hatalmas mázlival egy nagyon jót választottam ösztönösen:-)) és centiről-centire haladtam. Iszonyú küzdelmes volt a betonmerev testemmel. Amikor úgy éreztem, valamivel elakadtam, mentem Pestre és workshopokon próbáltam elsajátítani a hiányzó láncszemeket…

Emiatt azonban nagyon rövid idő alatt megtapasztaltam, hogy az ashtanga jóga heti 5-6-szor végezve (akár minimál gyakorlásnál is) nem pusztán fizikai gyakorlás, sokkal inkább egy mozgó meditáció, spirituális út.



A mysore gyakorlás a tradícionális astanga gyakorlás. Azt jelenti, hogy minden gyakorló a saját légzésritmusában gyakorol, a tanár mindenkinek személyre szabott, egyéni segítséget ad. Tulajdonképpen olyan, mint egy magánóra, vagy otthoni gyakorlás, nem kell alkalmazkodnod senkihez, mégis ott a segítség, ha elakadsz, ha igazítani kell, vagy haladnál tovább a sorozatban.

Lehetővé teszi, hogy rövidített sorozatot gyakorolj, vagy akár a teljeset, kiegészítve a kettessel. Nem utolsó szempont a csoport ereje, aki járt már mysore teremben és hallotta a gyakorlás lélegzetét, a tapintható “erőt”, azt általában megérinti az élmény…:-)


Igen, kell egy kis idő, míg megjegyzed a sorozatot, de addig ott a tanár, aki szívesen segít… kell hozzá néhány vezetett óra, ahol elsajátíthatod az ászanákat, a sorrendet, a vinyása számolást.

De a legfontosabb talán, hogy elkezdj otthon gyakorolni, anélkül nem megy. Az astanga nem a heti 1-2 óra műfaja. Lehet így is csinálni, de akkor jó eséllyel megmarad a testmozgás szintjén és soha nem lehet megtapasztalni azt a radikális változást, amit a módszer magával hoz. (Egyik nagyon tisztelt tanárom, Andrea Lutz szerint gyakorolj, ahányszor akarsz, de ha nem heti hatszor gyakorolsz, ne hívd astangának. :-) )


A vezetett óránál elsikkad egy nagyon komoly aspektus, mégpedig, hogy tradicionálisan ezt a rendszert ászanáról - ászanára tanították. Akkor haladt tovább a tanítvány, ha a sorozat előző elemei már nem okoztak nehézséget. Így szép lassan alkalmassá lesz a test a gyakorlásra, oldódnak a blokkok, nem terheli meg extrém módon a szervezetet. Ez is a mysore gyakorlás mellett egy fontos érv - itt lehetséges ez a fajta gyakorlás és tanítás, hiszen csak a tanítványon és a tanáron múlik, meddig haladnak a sorozatban.



A kezdő ashtanga óráink egyik célja, hogy alkalmassá tegyen a mysore gyakorlásra.

Az elején a legtöbben úgy érzik- nem megy, nem akarnak itt is gondolkodni- az elme automatikusan gyártja a kifogásokat, amint a komfortzónából kikerülünk. Ahogy Gyöngyvér fogalmazott a legutolsó minitanfolyamon, sokkal hamarabb tiltakozik az elme, mint ahol a test fizikai határai, teljesítőképessége van…


Nem tartozol senkinek elszámolással, miért és mit választasz- de tudnod kell, a jóga az egyik legőszintébb tükör. Ahogy a matracon megnyilvánulsz magad fele, olyan vagy az életben is. Ezt nem mindig könnyű megemészteni, ezért is csodálatos és döbbenetes az, amikor hosszú időn át ugyanazt, vagy majdnem ugyanazt gyakorolod napi rendszerességgel. Magaddal fogsz találkozni. Ami változik majd- azt pedig viszed magaddal, a matracon túlra. Én erőt kaptam és kitartást és bátorságot. Hitem a rendszerben kezdetektől volt, olyan csodálatos tanárokkal találkoztam.


A Te csomagodban mi van? Mik a félelmeid? Mi tart vissza? Ha őszinte vagy magaddal ( és mindezek válasza a magánügyed), akkor nincs gond, de minden változásért tenni kell. Ez fizika.:-) Energia befektetés nélkül minden marad a régiben.

Tudom, hogy mindenkinek magának kell meglelnie az útját, de csak az találja meg, aki keresi.

Abban biztos vagyok, hogy a jóga csodálatos önismereti, önfejlesztő út, bármelyik irányzatát is gyakoroljuk. Ha astangázol, tégy egy-két próbát a mysore-ral, segítünk!


Vigyázat!  

Addiktív!

A szabadság függőséget okoz! :-)

Recent Posts

See All
bottom of page