top of page
Search
  • Writer's pictureJúlia

Jóga szubjektív 1.

Interjú a novemberi jóga kihívás nyerteseivel - Prókai ZsuzsiAz ősszel indított jóga kihívás célja kettős volt.

Egyrészt úgy éreztük, már kialakulóban van egy nagyon kitartó, lelkes kis vendégkörünk, szeretnénk mi is megismerni őket, másrészt azt hiszem, náluk inspirálóbb, hitelesebb példa nincs. Fogadjátok sok szeretettel a miniinterjú segítségével bemutatkozó három legszorgalmasabb jógásunkat, Prókai Zsuzsit, Molnár Lacit és Tánczos Marcsit.

Az első részben Zsuzsit kérdezzük jógás múltjáról és tapasztalatairól:


Hogyan és mikor találkoztál a jógával? Életem első jógaóráján az egyetemi éveim alatt vettem részt. Az egy lassú, meditatív jellegű óra volt, a típusára sajnos nem emlékszem, de arra igen, hogy éreztem, nem arra van szükségem. Akkor még nem tudtam, hogy a jógának léteznek dinamikus irányzatai is, így kimaradt pár év a gyakorlásomból. Az első dinamikus órát idén nyáron próbáltam ki, ami mint kiderült, az Ashtanga első sorozatára épült. Ekkor kaptam kedvet az Ashtangához és itt hallottam a Yoga Shala nyitásáról is, ami meghatározó dolognak bizonyult az életemben. Azóta pedig rendszeres vendége vagyok a Power és Ashtanga óráknak. Mi az, ami megfogott benne? Elsősorban az tetszett meg a jógában, hogy kihívás elé állította a testemet és a figyelmemet. Meglepő, hogy megfelelő légzéssel, testtudattal milyen sokat ki lehet hozni a fizikai testből. Először tartottam tőle, hogy hajlékonyság nélkül nekem ez nem fog menni. De aztán rájöttem, hogy a jógában nincs jó vagy rossz, szép vagy csúnya, mindig lehet, hova fejlődni és ez nagyon motiváló.


Változtatott-e valamit rajtad, esetleg az életeden? Ha igen, mit? A legnagyobb változás az életemben, hogy az életem részévé vált a jóga. A legnagyobb élmény pedig egyértelműen a Mysore gyakorlás, ahol a saját légzésemre figyelve sokkal többet ki tudok hozni magamból. Természetesen a fizikai hatását is érzem, hajlékonyabb és rugalmasabb vagyok, a kötöttségem ellenére már sokkal többet enged a testem. Sportolsz valamit? A futás az a sport, ami mindig is a legjobban kikapcsolt és feltöltött. Jelenleg is igyekszem minél többet kiszabadulni a természetbe. A futás mellett TRX, aerobic órákon vettem részt, az utóbbi pár évben pedig megismerkedtem a rúdsporttal, amit most is gyakorlok. Ezenkívül nyaranta sokat kerékpározok. Kinek ajánlanád a jógát? Mi az szerinted, amiben segítheti életünket?

Mindenkinek ajánlom a jógát, aki szeretné tudatosabbá tenni a testét és szeretne legalább másfél órára kiszabadulni a mindennapok rohanásából. Megerősíti a testet és vele együtt magabiztosságot ad a léleknek is. Természetesen fontos, hogy mindenki a saját testi adottságait figyelembe véve gyakoroljon, mert a lényeg nem az, hogy magunkat megszakítva minél látványosabb ászanákat mutassunk be, hanem az egészségünket megőrizve fejlesszük és érezzük jól magunkat. Foglalkozol-e a jóga szellemi, filozófiai hátterével? Ha igen, milyen módon?

A jóga szellemi, filozófiai hátterével mélyebben nem foglalkozom. Az irányzatoknak olvastam utána és a légzés erejében hiszek.Győr, 2018. 12. 08.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page